Kozijnen kopen: aluminium

Een van de 4 materiaalsoorten waar je voor kunt kiezen is aluminium. Kozijnen van aluminium staan er bekend om dat ze veel glas kunnen dragen en passen daarom goed in een modern interieur waar veel lichtinval moet zijn.

In dat opzicht zijn aluminium kozijnen de beste keuze, zelfs betere dan stalen kozijnen. Aluminium kozijnen gaan lang mee; tot wel 40 jaar, zijn erg makkelijk schoon te maken en zijn bestand tegen weer en wind. Ze zijn dus vergelijkbaar met staal maar wel goedkoper in prijs.

Voordelen

Aluminium heeft veel voordelen, hieronder de 6 belangrijkste voordelen:

 • erg sterk maar licht in gewicht
 • vaak slanke profielen en heeft dus een moderne uitstraling
 • geen onderhoud nodig
 • erg duurzaam, gaat tot 40 jaar mee
 • hoge isolatiewaarde door opvulling met isolatiemateriaal
 • te verkrijgen in iedere RAL-kleur

Nadelen

Houd er echter ook rekening mee dat aluminium kozijnen ook enkele nadelen (3) hebben. Deze zijn onder meer:

1) Heeft een hogere prijs

Aluminium kozijnen hebben het een na hoogste prijskaartje per m2 in vergelijking tot de andere materiaalsoorten.

2) Kan roesten en verkleuren

Houd er rekening mee dat het aluminium niet in contact komt met bijvoorbeeld gips of cement tijdens het stuken bijvoorbeeld. Aluminium is namelijk erg gevoelig en kan ook een ander soort metaal je nieuwe kozijnen doen roesten of verkleuren. Het aluminium mag dus ook niet in contact komen met staal, koper of lood.

3) Kleur veranderen?

Wil je over een aantal jaar je kozijnen in een andere kleur? Dat is bijna onmogelijk met aluminium kozijnen en is het daarom verstandig om te gaan voor een 'neutrale' of 'zachte' kleur die 40 jaar mee kan.

Aluminium profiel

Er zijn diverse soorten profielen die door diverse dealers/leveranciers worden aangeboden. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen profielen die geschikt zijn voor dubbelglas of driedubbelglas. Als je kiest voor dit laatste soort glas dan zal de sponning van het kozijn dus dikker zijn.

Kleuren

Daarnaast kun je kiezen uit alle soorten RAL-kleuren en een bepaald soort afwerking. Je kunt gaan voor een gladde afwerking of kiezen voor structuur.

Hoe koop je aluminium kozijnen?

Er zijn veel zaken waar je op moet letten als je van plan bent om kozijnen van aluminium te kopen. Een gangbaar aankooptraject van een particuliere huiseigenaar zoals jij kan er als volgt uitzien:

 1. Budget bepalen; als eerst dien je te bepalen hoeveel je kunt uitgeven. Is dat €2000 euro, €6000 euro of €25000 euro?
 2. Materialen vergelijken; lees hierboven wat aluminium je te bieden heeft en vergelijk de voordelen/nadelen en meer met kozijnen van kunststof, staal en hardhout
 3. Inmeten; meet eerst zelf je ramen, laat daarna een kozijnspecialist dit doen voordat je een opdracht plaatst
 4. Offertes opvragen en vergelijken; vraag aluminium kozijnoffertes op en vergelijk het aanbod. Het loont de moeite en kun je soms tot 20% goedkoper uit zijn!
 5. Opdracht tekenen/online order plaatsen; min. 3 offertes vergeleken en voor de beste deal gekozen? Je kozijnen worden dan zo snel mogelijk gemaakt. Zelf plaatsen? Dan kun je online een order bij een webshop plaatsen
 6. Levering en montage; heb je gekozen voor een kozijnbedrijf die alles voor je verzorgt? Binnen 4 tot 10 weken komen ze bij je thuis om de aluminium kozijnen te monteren. Ga je zelf aan de slag? Dan kun je je kozijnen soms in 1 week geleverd krijgen!

Hierbij is het belangrijk dat je bij elke stap de tijd neemt en je goed laat informeren.

Enkele tips

Aluminium kozijnen kopen is een complex proces en heeft veel consequenties voor de lange termijn, juist omdat je niet zomaar de kozijnen kunt inruilen of vervangen mocht de kleur of de kwaliteit je niet aanstaan. Tijdens het aankoopproces is het handig om te letten op diverse zaken, welke wij voor je hebben opgedeeld in een onmisbare en uitgebreide koopgids met de aandachtspunten, een checklist en een pagina met 9 essentiële tips. Beknopt zijn dit de belangrijkste tips tijdens het kopen van aluminium kozijnen:

 • Neem je tijd, kies voor een gerenommeerd metaalverwerker of leverancier met een showroom. Ga hierheen en bekijk alle soorten, modellen en kleuren die ze aanbieden
 • Kies voor zijn degelijkheid en de mogelijkheid om veel glas in het kozijn te plaatsen juist voor mooie aluminium kozijnen i.p.v. de andere soorten
 • Meet zelf je ramen tweemaal op voor een eerste offerte. Laat het bedrijf daarna bij je langskomen om alle ramen nogmaals op te meten (en voor een kop koffie).
 • Vergelijk altijd minimaal 3 offertes. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste offerte kan zo oplopen tot wel 20%.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten