Schuifpui kopen

Bij de meeste kozijnaanbieders in Nederland kun je ook terecht als je een schuifpui plaatsen wilt. Zij zijn dan vaak gespecialiseerd in een bepaald materiaalsoort zoals bijvoorbeeld 'houten schuifpuien' of 'kunststof hefschuifpuien'.

Het grote voordeel van een schuifpui is dat je woonkamer er groter uitgaat zien en dat je bepaalde gedeeltes van je woonkamer (binnen en buiten) nu wel gebruiken kunt. Een woning met een schuifpui wordt bovendien sneller verkocht en heeft een hogere verkoopwaarde dan een woning zonder schuifpui (het verschil wordt nog groter als je ook een aanbouw plaatst).

De 3 voordelen van een schuifpui

We hebben de 3 belangrijkste voordelen van het laten plaatsen van een schuifpui hieronder voor je in een tabel gezet.

1. Extra ruimte 2. Extra licht 3. Extra lucht
Gewone achterdeuren dien je altijd naar buiten te openen. De ruimte erachter dien je dus vrij te houden zodat de deuren kunnen openslaan. Met een schuifpui is dit verleden tijd en kun je meer kwijt in je tuin. Je woonkamer wordt niet alleen groter maar dankzij de grote ruiten heb je ook veel meer lichtinval in de woonkamer. Dat is in de grauwe wintermaanden in ons kikkerlandje wel heel erg fijn. Omdat je de schuifpui helemaal open kunt zetten komt er heel veel lucht binnen en dat bevorderd de kwaliteit van de binnenlucht enorm.

Zijn er ook nadelen?

De voordelen zijn mooi maar het laten plaatsen van een schuifpui vraagt echter wel om een investering en zou je dus rekening moeten houden met je budget. Wat wil je maximaal uitgeven? Als je een schuifpui van zijmuur tot zijmuur (dus de hele muur/gevel) wilt dan zul je ook moeten verbouwen. Vaak is het zo dat een stuk gemetseld muur verwijderd en een of meerdere radiatoren verplaatst moeten worden.

Een relatief snelle verbouwing (een schuifpui kan namelijk al in 1 dag geplaatst worden) kan dus gelijk een grotere omvang aannemen. Wellicht denk je dat als je nu toch al bezig bent het verstandig is om ook vloerverwarming te nemen in plaats van alleen het verplaatsen van de radiatoren. In dat geval heb je dus ook een nieuwe vloer of nieuw laminaat nodig. De kosten kunnen dan al heel snel oplopen.

3 soorten materialen

Je kunt kiezen voor diverse materiaalsoorten, zoals 1) aluminium, 2) kunststof (ook wel PVC genoemd) of 3) hout. Kort samengevat is het volgende typerend voor ieder materiaal:

 • Aluminium: sterk, licht en vraagt geen onderhoud
 • Kunststof: sterk, je kunt er alle kanten mee op en vraagt geen onderhoud. Op de foto rechts (copyright © Gealan) zie je 2 doorsnedes van kunststof kozijnprofielen voor een schuifpui. De verschillende 'kamers' kunnen tevens gevuld zijn met isolatiemateriaal voor verbeterde isolering.
 • Hardhout: geeft een warme uitstraling maar vraagt om onderhoud (denk aan schuren, schilderen en lakken)

Hieronder volgen uitgebreide omschrijvingen van de verschillende soorten materialen.

- 1) Aluminium schuifpui

Aluminium schuifpuien zijn vergeleken met hout of kunststof een stuk lichter, heeft geen onderhoud nodig en is zeer sterk. Daardoor is het geen punt als je gaat voor grote zware ruiten; het openen en sluiten van de schuifpui zal nog steeds heel gemakkelijk gaan. Qua prijs zijn aluminium schuifpuien wel duurder dan de andere 2 materialen. Echter biedt het de mogelijkheid om een strakke/moderne of zakelijke uitstraling in huis te creëren en staat het erg mooi in een moderne inrichting.

De voordelen van aluminium schuifpuien nogmaals op een rij:

 • is erg sterk en is een duurzaam materiaal
 • gaat lang mee en heeft geen onderhoud nodig
 • aluminium rot en roest niet
 • de isolatiewaarde van aluminium schuifpuien (dankzij de verschillende isolatiekamers) is erg hoog

- 2) Kunststof schuifpui

Kunststof staat bekend om de veelzijdigheid en relatief lagere kosten. Kunststof kozijnen zijn sterk en een goed alternatief als je bijvoorbeeld een specifieke RAL-kleur wilt.

De voordelen van kunststof schuifpuien op een rij:

 • ze isoleren uitstekend
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • geen onderhoud
 • veel modellen, stijlen en dus veel keuze

- 3) Houten schuifpui

Houten schuifpuien hebben een mooi karakter, geven een warme uitstraling en kunnen van zeer degelijk materiaal zijn; ze gaan erg lang mee. Daarnaast is het zo dat hout de beste isolatiewaarde heeft in vergelijking met de andere 2 materialen. De levensduur van hout kan vertaald worden naar een waarde in de duurzaamheidsklasse classificaties. Binnen deze rating is een duurzaamheidsklasse van 1 zeer duurzaam en klasse 5 staat voor niet duurzaam. Hieronder het classificatiesysteem dat je zeker gaat tegen komen als je op zoekt bent naar houten schuifpuien (en kozijnen).

Klasse Label Levensduur
1 Zeer duurzaam 25+ jaar
2 Duurzaam 15-25 jaar
3 Gemiddeld duurzaam 10-15 jaar
4 Weinig duurzaam 5-10 jaar
5 Niet duurzaam max. 5 jaar

Op Wikipedia lees je hier meer over: Wikipedia duurzaamheidsklasses.

Schuifpui soorten (type)

Er zijn meerdere type schuifpuien (4) waar je uit kunt kiezen, zoals de gewone schuifpui, de kiepschuifpui, de ingewerkte schuifdeur en de erg populaire hefschuifpui.

- 1) Gewone schuifpui

De gewone schuifpui is eigenlijk gewoon een deur dat op een rail heen en weer kan bewegen. Als het gaat om een 2-delige schuifpui zit de rechter of de linker deel vast. Het andere deel kun je heen en weer schuiven. De hendel zit aan de vleugels/zijkant van het schuifelement dat open en dicht kan.

Op de foto rechts (copyright © Schuco) zie je een voorbeeld van een gewone schuifpui. Echter had het ook een hefschuifpui kunnen zijn omdat ze erg veel op elkaar lijken; alleen het mechanisme in de profielen en het beslag zijn vaak anders.

- 2) Hefschuifpui

Een verbeterde versie van de gewone schuifpui is de hefschuifpui. De hefschuifpui heeft een hendel dat eerst volledig gedraaid moet worden (een halve cirkel). Op deze manier 'hef' je de schuifdeur omhoog en gaat de deur soepel en erg gemakkelijk open omdat het op speciale rollen schuift. Het grote voordeel is dat de deur eerst omhoog moet voordat het kan schuiven welke het inbrekers zeer moeilijk maakt om de deur vanuit buiten te forceren en vindt er dankzij dit systeem tevens geen tocht plaats. De hefschuifpui is daarom op dit moment het meest verkochte schuifpui in Nederland!

- 3) Kiepschuifpui

Een kiepschuifpui dien je eerst te 'kiepen', naar binnen of naar je toe, om de deur te kunnen openen en op zij te schuiven. Dit systeem werkt net even anders omdat het dus ook mogelijk moet zijn om een of meerdere delen te kunnen kiepen, zodat je je woning kunt laten luchten als je niet thuis bent bijvoorbeeld. Het is echter wel zo dat dit type schuifpui sneller kapot gaat omdat het meer onderdelen heeft die kunnen slijten.

- 4) Ingewerkte schuifdeur

De ingewerkte schuifdeur of schuifdeursysteem wordt steeds populairder, mede dankzij het feit dat huiseigenaren alle ruimtes in huis goed willen benutten.

Een ingewerkte deur zorgt er voor dat je aan beide kanten van de deur spullen of meubilair kwijt kunt; gezien deze bijna helemaal in de wand schuift als je hem wilt openen. Erg praktisch dus.

Op de foto rechts (copyright © Svedex) zie je een witte afgelakte en ingewerkte deur. Deze deur kan bijna volledig in de wand geschoven worden.

Hoeveel delig?

Naast het kiezen van een bepaald materiaalsoort en het type schuifpui kun je ook kiezen uit hoeveel delen deze moet bestaan. Dit is echter voornamelijk afhankelijk van hoe breed je muur is. Je kunt van het volgende uitgaan:

Aantal delen Breedte
2-delig 2 tot 3 meter
3-delig 3 tot 4 meter
4-delig 4 tot 5 meter
6-delig 6 meter (extra breed; alleen aluminium)

Fabrikanten kunnen echter ook andere maten aanhouden en bredere schuifelementen (schuifdeel) fabriceren. Je kunt je het beste laten adviseren over de mogelijkheden omdat het aantal delen vooral afhankelijk is van wat er in jouw woning mogelijk is. Soms is het verstandig om minder delen maar wel bredere panelen te kiezen of in een ander geval kun je het beste de muren laten staan en kijken wat er mogelijk is.

Het glas

Daarnaast is het belangrijk om ook in de gaten te houden dat je hier met een 'deur' te maken hebt. Deze kunnen dichtslaan of volwassenen/kinderen kunnen hier tegenaan lopen. Daarom is het zo dat veel schuifpuileveranciers standaard gelaagd glas in de schuifpui aanbieden. Mocht het glas dan toch een keer kapot gaan dan zal deze niet in stukken breken. Het glas is standaard opgenomen in de prijzen die je hierna in de tabel kunt vinden.

Voor meer informatie over dubbelglas bekijk pagina 'beglazing'.

Schuifpui prijzen

De prijzen van een schuifpui beginnen voor een 2-delig systeem bij zo een €2800 euro. De kosten zijn vooral afhankelijk van een aantal zaken zoals wat voor merk profiel je kiest, het materiaalsoort, dikte van het glas en extra opties zoals zonwering of een hor.

Daarnaast maakt het ook uit of je voor een bredere pui gaat en welk schuifsysteem je kiest. Wil je tevens een kiepsysteem om een schuifdeel op een kier te zetten als je uit huis bent? Dan betaal je hier meestal iets meer voor.

Type Afmeting (breedte x hoogte) Totaalprijs (all-in)
2-delig 200 x 220 cm €2800 euro
3-delig 300 x 220 cm €4000 euro
4-delig 400 x 220 cm €5200 euro

Voor de exacte prijzen van jouw nieuwe schuifpui kun je het beste met meerdere leveranciers in contact komen en hen verzoeken je een voorstel te doen. Met onze offerte service kom je gratis en vrijblijvend in contact met schuifpui aanbieders in jouw regio.

Wat kost een schuifpui?

Benader schuifpuibedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij deze vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van je hefschuifpui besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten