Kozijnen kopen aandachtspunten

Zijn de kozijnen bij jouw thuis toe aan vervanging door schade of slijtage? In sommige gevallen kun je deze alsnog repareren, zoals bij lichte houtrot. Wanneer het kozijn niet meer te herstellen is, kun je inderdaad kiezen voor nieuwe kozijnen. Hieronder 13 belangrijke + 3 extra aandachtspunten die je beter eerst kunt lezen voordat je kozijnen koopt; dus een keuze maakt.

1) Budget

Voordat je nieuwe kozijnen gaat bestellen is het belangrijk na te gaan welk bedrag je wilt uitgeven. Aan de hand van jouw budget kun je bepalen of het materiaalsoort past binnen dit budget.

Zo zijn kunststof kozijnen vaak het voordeligst, terwijl stalen kozijnen het duurst uitvallen.

2) Materiaal

Je kunt kozijnen bestellen uit diverse soorten materiaal. Zo heb je kozijnen in kunststof, hout, aluminium en staal. De keuze voor het materiaal is afhankelijk van jouw wensen en je budget.

3) Bouwvergunning

Vaak hoef je geen bouwvergunning te vragen als je kozijnen met exact dezelfde afmetingen laat vervangen door nieuwe kozijnen. In sommige gevallen, zoals een woning in een monumentale pand, kan het eventueel noodzakelijk zijn om de gemeente op de hoogte te stellen van je verbouwing. Raadpleeg hiervoor de website van je gemeente voor meer informatie. Dat is meestal www.[gemeente].nl, waar je [gemeente] dient te vervangen met de naam van jouw gemeente (bijvoorbeeld: www.amsterdam of www.eindhoven.nl). Of bel het 14+ nummer van jouw gemeente. Dat is 14 + het netnummer van jouw gemeente, bijvoorbeeld 14 020 voor Amsterdam of 14 055 voor Apeldoorn.

4) Beglazing

Nieuwe kozijnen betekent vaak ook nieuwe beglazing. Tegenwoordig worden kozijnen vaak standaard gezet met dubbelglazen (HR++ glas). Je kunt er ook voor kiezen om HR+++ glas (triple glas) te zetten, voor extra isolatie maar zijn ze wel een stuk duurder.

5) Onderhoud

Houd rekening mee of het kozijnsoort dat je kiest om onderhoud vraagt. Zo hoef je kunststof, stalen en aluminium kozijnen maar eens in de zoveel tijd schoon te maken en hebben ze verder geen onderhoud nodig.

Houten kozijnen echter zijn wel een goed voorbeeld van niet-onderhoudsarme kozijnen. Hout is een natuurproduct en krimpt of zet uit bij diverse weersomstandigheden. Hierdoor kan er op den duur houtrot plaatsvinden.

Tevens dien je houten kozijnen om de 5 jaar te voorzien van een nieuwe verflaag wat extra kosten met zich meebrengt. Als je daarbij bedenkt dat houten kozijnen van goede kwaliteit toch wel 30 jaar mee kunnen gaan, is dat een aardige kostenpost.

6) Keurmerk

Het is handig om kozijnen te kopen met een keurmerk. De bekende keurmerken voor kozijnen (4) zijn: KOMO, SKG en VKG en het Politiekeurmerk.

- 1. KOMO keurmerk
KOMO keurmerk is van groot belang omdat het product dat dit keurmerk heeft, voldoet aan de opgestelde regels van de overheid. Tevens moeten alle kozijnen sinds 2009 gemarkeerd zijn met een zogeheten CE markering. CE markering houdt een Europees productinformatielabel in. De producten met deze markering zijn uitgebreid getest volgens de Europees gestandaardiseerde methoden op meerdere producteigenschappen. Nadat ze goed worden bevonden, komen ze op de markt. Producten kun je beoordelen met de norm voor kwaliteitsmanagement ISO-9001. Het keurmerk staat als het ware garant voor een volwaardig product, omdat het voldoet aan de eisen van klanten en aan wettelijke regelgeving.

- 2. SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk
Naast het KOMO keurmerk is het SKG keurmerk van groot belang bij je keuze voor kozijnen. SKG keurmerk is bedoeld voor hang- en sluitwerk. Met dit keurmerk voldoen kozijnen met hang- en sluitwerk aan de strenge regels op het gebied van inbraakpreventie. Bij nieuwe hang- en sluitwerk kun je het beste gaan voor een SKG klasse 2 keurmerk, deze zijn namelijk al een tijd verplicht.

- 3. VKG keurmerk
Een specifiek keurmerk voor kunststof kozijnen is het VKG keurmerk. Dit staat voor de Vereniging Kunststof Gevelindustrie. Tevens is het een branchevereniging voor leveranciers van kunststof kozijnen. Elk branche lid is verplicht om de regels van de vereniging op te volgen, wil men in aanmerking komen voor het keurmerk. Dit keurmerk heeft als doel de kwaliteit te verhogen van kunststof kozijnen en is enkel ontwikkeld voor leveranciers van kunststof ramen en deuren.

- 4. Politiekeurmerk Veilig Wonen
Dit keurmerk is van groot belang wat betreft de veiligheid van je woning en geeft aan hoe inbraakveilig deze is. Het keurmerk geldt overigens op de hele woning en niet alleen de ramen en deuren. Er zijn enkele voorwaarden waaraan men dient te voldoen om dit keurmerk te krijgen, namelijk de aanwezigheid van rookmelders en verlichting en goedgekeurd hang- en sluitwerk. Ook laten kozijnen met dit keurmerk zien dat zij inbraakwerend zijn wat eventuele korting kan opleveren op je inboedelverzekering.

7) Garantievoorwaarden

Het is handig om vooraf de garantievoorwaarden goed door te lezen als je offertes opvraagt. Staan er geen garantievoorwaarden bij of zijn deze te vaag? Vraag ernaar! Want wat valt onder de garantie als iets stuk gaat binnen de eerste maanden na oplevering? Ook is het handig om te weten hoe de reparatie- of vervangingskosten vergoed worden. Daarnaast is het handig om te weten wanneer de garantieperiode verloopt. De garantie kan afhankelijk zijn van:

  • Materiaal
  • Onderhoud
  • Onderdelen

- Materiaal
De garantieregelingen verschillen per materiaalsoort. Dat komt vooral doordat de materialen kunststof, hout en aluminium verschillende eigenschappen hebben. Zo kan bij het ene materiaal eerder verkleuring aan de orde zijn dan het ander. Het is daarom raadzaam om vooraf na te vragen en het liefst op papier te lezen waar en tot wanneer je garantie hebt. Op kunststof kozijnen krijg je meestal 10 tot 15 jaar garantie.

- Onderhoud
Het onderhouden van je kozijnen is belangrijk voor de garantieregeling. Vaak valt 'achterstallig onderhoud' niet onder de garantie en dien je zelf voor de kosten op te draaien. Het regelmatig schoonmaken van je kozijnen en het onderhouden van je houten kozijnen (d.w.z. schuren, opnieuw schilderen en lakken) is daarom van groot belang om mogelijke extra kosten te besparen.

- Onderdelen
In veel gevallen hangen de garantietermijnen samen. Op enkele onderdelen is dat gemiddeld:

  • Beglazing gemiddeld 10 jaar garantie.
  • Kozijnen gemiddeld 10 jaar garantie.
  • Hang- en sluitwerk gemiddeld 2-5 jaar garantie.
Dit zijn uiteraard algemene garantietermijnen. Per leverancier kan dit langer of korter zijn. Lees daarom altijd vooraf de algemene voorwaarden.

8) Hang- en slotwerk

Helaas wordt er nog altijd ingebroken bij mensen thuis. Je kunt je woning veiliger maken door te kiezen voor materialen met een keurmerk. Het keurmerk SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) is speciaal bedoelt voor hang- en sluitwerk op kozijnen. Met dit keurmerk voldoen kozijnen aan de strenge regels op het gebied van inbraakpreventie. Je hebt het SKG keurmerk in drie klassen:

  • 1 SKG ster staat voor een standaard inbraakwering
  • 2 SKG sterren staan voor zwaar inbraakwerend
  • 3 SKG sterren staan voor extra zwaar inbraakwerend

Ook het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) kan ervoor zorgen dat inbrekers afschrikken van het te lang bezig zijn met inbreken, gemiddeld zo'n 3 minuten. Inbrekers hebben gemiddeld 30 seconden nodig om binnen te komen en 3 minuten onopvallend de deur forceren, omdat het hier om PKVW gekeurd beslag gaat, zorgt voor een hogere pakkans. Als het hang- en sluitwerk voldoet aan het PKVW keurmerk is je woning inbraakwerend.

9) Kwaliteit

Het is belangrijk om stil te staan bij de kwaliteit van het materiaal waaruit het kozijn is gemaakt. Ligt je voorkeur bij zeer stevige kozijnen, dan zijn aluminium en stalen kozijnen een goede optie. Bij houten kozijnen is het belangrijk dat je gaat voor het juiste houtsoort. Hardhout kozijnen zijn geschikt voor buiten. De bekende soorten zijn Merbau, Afzelia en Meranti.

10) Recyclebaar

Als je een milieubewust mens bent is het niet onbelangrijk in hoeverre het kozijnsoort die je kiest te recyclen is. De soorten kozijnen van tegenwoordig gaan langer mee en zijn in sommige gevallen zelfs helemaal recyclebaar.

11) Vensterbank

Bij het bestellen van nieuwe kozijnen vergeten mensen wel eens het vensterbank(en). De nieuwe kozijnen met isolatieglas kan ietwat verkeerd uitvallen bij je oude vensterbanken. Daarom is het handig om na te gaan of deze goed staan bij je huidige vensterbank en/of deze ook vervangen moet worden.

12) Monumentale panden

Wanneer je woont in een monumentaal pand, dan ben je vaak beperkt in je keuze in kozijnen. De overheid heeft per gemeente aparte regels vastgesteld over mogelijke verbouwing en/of aanpassing waaronder ook de kozijnen. De nieuwe kozijnen mogen in ieder geval niet het straatbeeld veranderen als je in een zo een pand woont. Voor meer informatie is het handig om een kijkje te nemen op de website van jouw gemeente.

Extra aandachtspunt 1: Afspraken maken + offerte

Zorg dat alles zwart op wit staat! Niets mondeling afspreken maar echt alles op papier zetten. Desnoods alleen per mail; als bewijs voor later. Houd daarbij in de gaten hoelang de offerte geldig is, wat de voorwaarden zijn, wat de betalingscondities zijn. Ook is het belangrijk om te weten of er een aanbetaling gedaan moet worden. Zo ja, hoeveel vooraf en hoeveel achteraf?

Toch is het beter om geen aanbetaling te doen, vooral niet als het gaat om een bedrijf dat niet lid is van BouwGarant. In dit geval kan een aanbetaling geen kwaad omdat bij een eventueel faillissement een ander lid van Bouwgarant de opdracht zal oppakken.

Extra aandachtspunt 2: Inmeten

Het is erg belangrijk om goed op te meten om vervelende situaties achteraf te voorkomen. Meet eerst zelf op en laat voor het tekenen van de offerte een kozijnexpert de ramen tijdens een afspraak bij jou thuis nogmaals opmeten. Op pagina stappenplan kozijnen meten vind je een duidelijk stappenplan.

Nog een extra aandachtspunt: Levering + schades

De levertijd en plaatsing; hoe lang gaat het duren? Waar je rekening mee moet houden is dat kozijnen in veel gevallen gestandaardiseerd zijn maar toch op maat gemaakt moeten worden. Dat klinkt raar, maar hierdoor zal de levering niet gelijk plaatsvinden na het ondertekenen van de offerte. Ook is het belangrijk om te weten wie er verantwoordelijk is bij eventuele schade aan jouw muur, als bijvoorbeeld een deel van de gevelplaten of metselwerk kapot gaan. Wie moet hiervoor opdraaien?

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten