Kozijnen kopen prijzen

Als je kozijnen wilt kopen dan komt hier een hoop bij kijken. Een belangrijk aspect hierbij zijn de prijzen van het materiaal dat je gaat kiezen. Deze bepalen namelijk een overgroot deel van de prijzen van het kozijn. Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst, houten kozijnen zijn iets duurder, aluminium volgt op de 3e plek en zijn stalen kozijnen het duurst gezien de prijzen per m2.

Prijsopbouw kozijnen vervangen

Diagram prijsopbouw kozijnenDe totale kosten van nieuwe kozijnen kunnen we op de volgende manier opbreken.

Het grootste deel van de totale kosten bestaat uit materiaalkosten, zo een 50% (en kan dit in sommige gevallen oplopen tot wel 60%).

De kosten van arbeid bedragen soms 30% tot 40% van het totaal.

Verder zijn er nog de voorrijkosten (5%) en de afvoerkosten die ongeveer 5% bedragen.

Onderdeel Percentage
Kozijnen + glas (materiaal) 50%
Arbeidsloon 40%
Voorrijkosten 5%
Afvoerkosten 5%

Als je kiest om de kozijnen zelf te plaatsen dan kun je dus besparen op de arbeidskosten, voorrijkosten en de afvoerkosten. Echter betaal je bij online webshops vaak bezorgkosten/transportkosten. Deze bedragen rond de €80 euro per bestelling.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Prijzen kozijnen in 2019

Wat je precies gaat betalen zal er per geval heel anders uitzien, omdat elke woning om een maatwerkaanpak vraagt.

De uiteindelijke prijs dat je betaalt wordt bepaalt door 1) het aantal kozijnen, 2) het materiaalsoort, 3) mechanisme openen/sluiten, 4) het type glas en 5) eventuele extra's.

1) Aantal kozijnen

Afhankelijk van hoe groot je budget is kun je twee dingen doen: 1) je vervangt alle kozijnen in huis als je voldoende spaargeld hebt of 2) vervangt eerst de kozijnen op plekken waar je het meeste winst kunt behalen. Deze plekken zijn de woonkamer, badkamer en keuken. Alle andere ramen kunnen dan later vervangen worden. Hierbij is het erg belangrijk dat je kiest voor een gerenommeerd kozijnprofiel merk en kozijnaanbieder zodat je in de toekomst dezelfde kozijnen + glas kunt bestellen. De kans dat een goed kozijnbedrijf failliet gaat is immers kleiner.

2) Materiaalsoorten

De prijzen van de diverse soorten kozijnen vind je hieronder in de prijstabel.

Materiaalsoort Afmeting (m2) Totaalprijs per m2
Kunststof 1 m2 €600 euro
Hardhout 1 m2 €775 euro
Aluminium 1 m2 €900 euro
Staal 1 m2 €975 euro

Wil je de exacte prijzen voor jouw kozijnen weten? Neem dan contact op met kozijnbedrijven in je regio.

Voorbeeldberekening: kunststof kozijn
Stel, je hebt een beperkt budget en kiest ervoor om alleen op de begane grond de kozijnen te vervangen dan heb je voor een gemiddelde Nederlandse woning met 110 m2 woonoppervlak zo een 2,5 m2 nieuw kozijn nodig. De kosten zullen dan 2,5 x 750 = € 1875 euro bedragen.

3) Openen en sluiten

Daarnaast kun je kiezen voor het soort mechanisme om het raam te openen/sluiten. Een 2-vaks vaste raam met draaikiepraam wordt veel verkocht omdat het dus 1 vaste raam heeft en een raam die je helemaal kunt openen en kunt 'kiepen'. Handig voor als je niet thuis bent maar wel de ruimte wilt laten luchten. De prijzen vind je in de volgende tabel.

Soort raam Prijs per m2
Vast raam €150 - €200
Valraam €250 - €300
Uitzetraam €250 - €300
Draairaam €270 - €375
Draai-kiepraam €290 - €420

4) Het glas

Ook dien je te bepalen wat voor soort glas er in de kozijnen gaan. Standaard leveren kozijnbedrijven HR++ glas omdat dit de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

In de volgende tabel vind je de prijzen van alle soorten glas. De U-waarde geeft aan hoe isolerend het glas is, waarbij geldt dat hoe lager deze is hoe beter het isoleert.

Bekijk ook pagina dubbelglas voor meer informatie.

Soort U-waarde Kosten per m2
Enkel glas 5,8 €30 euro
Voorzetraam excl. coating 2,8 €95 euro
Voorzetraam incl. coating 2,0 €110 euro
HR glas 1,8 €65 euro
HR+ glas 1,4 €90 euro
HR++ glas 1,1 €140 euro
HR+++ glas 0,6 €200 euro

5) Extra's

Als laatste heb je nog de extra’s waar je voor kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een ventilatierooster, zonwering of een vensterbank.

Extra Prijs
Ventilatierooster €55 euro
Zonwering €250 voor screens & €350 euro voor rolluiken per m2
Hor tegen insecten vanaf €70 euro
Draairaam €270 - €375
Vensterbank vanaf €20 euro voor kunststof en v.a. €300 euro voor natuursteen per meter

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten