Kozijnen kopen: hout

Houten kozijnen zijn weer in en ze beginnen veel marktterrein te winnen. Omdat deze kozijnen nu veel sterker en onderhoudsarm gefabriceerd worden kunnen ze beter concurreren met kunststof kozijnen. Houten kozijnen hoeven daarnaast ook niet aanzienlijk duurder te zijn dan kunststof, het verschil is een stuk kleiner geworden in 20 jaar tijd. Bij inbraak, vandalisme of beschadigingen kun je het hout makkelijk en snel (laten) repareren. In dezelfde situatie zou er bij kunststof kozijnen onherstelbare schade zijn en zou je het complete kozijn moeten vervangen; wat natuurlijk meer kosten met zich meebrengt.

De 5 voordelen van houten kozijnen

Houten kozijnen hebben meerdere voordelen, waaronder de volgende 5:

 • geeft een warme uitstraling, past bij woningen met een bepaald (oud) karakter
 • zijn makkelijk te repareren
 • hout gaat erg lang mee
 • hout biedt de beste isolatiewaarde en kan het de kou dus het beste buiten houden
 • makkelijk over te schilderen

De nadelen

Houten kozijnen hebben ook een aantal nadelen, deze zijn:

 • 1) hebben onderhoud nodig Een grote reden waarom veel mensen nog steeds geen fan van houten kozijnen zijn komt door de onderhoud. Ondanks dat er nu betere soorten lakken en verf op de markt is, en daardoor minder onderhoud nodig is, dien je ze toch om de 5 tot 7 jaar te schuren, opnieuw te verven en te lakken.
 • 2) duurder dan kunststof Kunststof kozijnen worden tegenwoordig machinaal en in serie in een fabriek geproduceerd door grote en gerenommeerde (Duitse) bedrijven. Daardoor zijn de kosten van kunststof kozijnen aanzienlijk naar beneden gegaan in de afgelopen 35 jaar. Dit is helaas niet het geval voor houten kozijnen. Hout vraagt nu eenmaal om meer aandacht en is de productie arbeidsintensiever. Daarnaast is het niet mogelijk om in een fabriek op grote schaal (zoals bij kunststof kozijnen) deze kozijnen te produceren. Je zult daarom ook allemaal (lokale) aanbieders van houten kozijnen tegenkomen. Soms kom je familiebedrijven met erg veel ervaring (75+ jaar) tegen. Dit zijn vaak timmerbedrijven of gespecialiseerde houtbewerkers met een eigen werkplaats.
 • 3) hout 'werkt' Houten kozijnen zijn een natuurproduct en gaan daarom werken, zoals ook het geval is bij bijvoorbeeld houten vloeren. Daardoor is het niet alleen belangrijk om aan alle kanten wat speelruimte over te laten bij de plaatsing van deze kozijnen, het vergroot ook de kans op schade. Mocht er sprake zijn van achterstallig onderhoud, dan kan dit leiden tot scheuren in het hout. Over het algemeen valt 'het werken' reuze mee, maar dien je het wel in acht te houden.

Onderhoud aan houten kozijnen

Houten kozijnen zijn eigenlijk de enige kozijnen die om de 5-7 jaar onderhoud vragen. Je dient het hout namelijk in topconditie te houden om houtrot tegen te gaan, d.w.z. dat het lak niet mag beschadigen. Het lak zorgt ervoor dat het hout beschermd blijft en er geen kans op schade kan ontstaan. Door elk half jaar je kozijnen te controleren op beschadigingen wordt de kans kleiner dat ze sneller kapot gaan. Mocht je beginnend rot of een beschadiging ontdekken dan kun je al in een vroeg stadium ingrijpen en het lak/verf herstellen.

Wanneer houten kozijnen vervangen?

Als je een woning gekocht hebt welke kapotte houten kozijnen heeft kun je ze soms herstellen. Bij achterstallig onderhoud kan het zijn dat je de kleinere schades makkelijk weg kunt werken door deze te schuren, opnieuw te verven en te lakken.

Bij aanzienlijk houtrot, waar de constructie is aangetast, kun je denken aan het vervangen van je houten kozijnen. Als het onderste deel, dus waar het glas op rust, vervangen dient te worden.

Hoe koop je houten kozijnen?

Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je van plan bent om kozijnen van hout te kopen. Een gangbaar aankooptraject ziet er als volgt uit:

 1. Budget bepalen; als eerst dien je te bepalen hoeveel je kunt uitgeven. Is dat €2000 euro, €6000 euro of €25000 euro?
 2. Materialen vergelijken; lees hierboven wat hardhout je te bieden heeft en vergelijk de voordelen/nadelen en meer met kozijnen van kunststof, staal en aluminium
 3. Inmeten; meet eerst zelf je ramen, laat daarna een kozijnspecialist dit doen voordat je een opdracht plaatst
 4. Offertes opvragen en vergelijken; vraag houten kozijnoffertes op en vergelijk het aanbod. Het loont de moeite en kun je soms tot 20% goedkoper uit zijn!
 5. Opdracht tekenen/online order plaatsen; min. 3 offertes vergeleken en voor de beste deal gekozen? Je kozijnen worden dan zo snel mogelijk gemaakt. Zelf plaatsen? Dan kun je online een order bij een webshop plaatsen
 6. Levering en montage; heb je gekozen voor een kozijnbedrijf die alles voor je verzorgt? Binnen 4 tot 10 weken komen ze bij je thuis om de houten kozijnen te monteren. Ga je zelf aan de slag? Dan kun je je kozijnen soms in 1 week geleverd krijgen!

Hierbij is het belangrijk dat je bij elke stap de tijd neemt en je goed laat informeren.

Enkele tips

Houten kozijnen kopen is een complex proces en heeft veel consequenties voor de lange termijn, juist omdat je deze niet zomaar kunt inruilen of vervangen mocht de kleur of de kwaliteit je niet aanstaan. Tijdens het aankoopproces is het handig om te letten op diverse zaken, welke wij voor je hebben opgedeeld in een onmisbare en uitgebreide koopgids met de aandachtspunten, een checklist en een pagina met 9 essentiële tips. Beknopt zijn dit de belangrijkste tips tijdens het kopen van houten kozijnen:

 • Neem je tijd, kies voor een gerenommeerd timmerbedrijf, houtverwerker of leverancier met een showroom. Ga hierheen en bekijk alle soorten, modellen en kleuren die ze aanbieden
 • Kies om de warme uitstraling voor houten kozijnen i.p.v. de andere soorten
 • Meet zelf je ramen tweemaal op voor een eerste offerte. Laat het bedrijf daarna bij je langskomen om alle ramen nogmaals op te meten (en voor een kop koffie).
 • Vergelijk altijd minimaal 3 offertes. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste offerte kan zo oplopen tot wel 20%.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten