Kozijn plaatsen

Nieuwe kozijnen plaatsen heeft onder andere het voordeel dat je je woning beter kunt isoleren en daardoor minder hoeft te stoken wat gaat bijdragen aan een lagere energierekening.

De vraag is echter wie de kozijnen gaat plaatsen. Er zijn namelijk 2 mogelijkheden:

  1. Je doet dit zelf en haalt alle benodigdheden in een bouwmarkt of online bij een kozijnwebshop.
  2. Je laat dit over aan een kozijnbedrijf welke de volledige plaatsing voor je kan verzorgen.

1. Zelf kozijn plaatsen

Als je zelf de kozijnen gaat vervangen begin je eerst met het inmeten van je ramen. Op pagina inmeten hebben we een handige stappenplan voor je uitgewerkt.

Daarna kun je de kozijnen online bestellen of bij een bouwmarkt zoals Hornbach of Praxis kopen.

Nadat je nieuwe kozijnen geleverd zijn kun je aan de slag. Eerst moeten de oude kozijnen eruit en dien je in sommige gevallen ook het stelkozijn te vervangen/plaatsen (als deze er niet is). Daarna dien je de open ruimte (gevel/metselwerk) klaar te maken voor het plaatsen van het nieuwe kozijn. Verwijder ook oude specieresten.

Het kozijn kun je er nu volgens de instructies die jouw leverancier heeft meegeleverd in zetten. Met speciale schroeven kun je het kozijn aan de muur bevestigen en afstellen. Let er op dat het kozijn goed en waterpas in de muur zit. Vervolgens kit je de naden af. En als laatst plaats je het glas met een eventueel ventilatierooster.

- Instructies en video's

Een goede (online) leverancier van kozijnen zal je een uitgebreide uitleg over het plaatsen van een kozijn meegeven. Daarnaast zullen zij ook video's en foto's op de website hebben staan zodat je deze klus succesvol kan afronden.

- Muur afsteunen

Verder is het goed om te weten dat bij het vervangen van de kozijnen je de open ruimte niet af hoeft te steunen. Dit komt omdat er een rollaag (verticale bakstenen op een rij) of een latei aan de bovenkant van de kozijn aanwezig is. Als het oude kozijn er eenmaal uit is zal dit er dus niet voor zorgen dat de muur aan de bovenkant naar beneden valt.

- Enkele redenen om het niet zelf te doen

Zelf doen heeft als grote voordeel dat je kunt besparen op de totale kosten. Op pagina prijsberekening lees je meer over de besparingen.

Echter zijn er redenen om het niet zelf te doen. Het plaatsen kost namelijk tijd en energie welke je ook zou kunnen uitdrukken in geld. Dat je de arbeidskosten wilt besparen betekent niet dat het ook een klus is die elke beginnende klusser kan klaren. Het kan namelijk frustraties opleveren en is de kans aanwezig dat het kozijn niet goed gemonteerd wordt. In zo een geval heb je bij schade aan het kozijn geen recht op garantie en heeft vocht de kans om in de tussentijd in de muren te gaan zitten. En daarnaast dien je te beschikken over gereedschap dat je wellicht nog moet aanschaffen of moet huren.

2. Kozijnbedrijf inschakelen

Als je kiest voor een gerenommeerd kozijnbedrijf kun je verwachten dat het vervangen van de kozijnen op professionele manier gebeuren gaat. Dit zorgt er voor dat je geen omkijken hebt naar de montage van het kozijn en je (mocht er toch iets onverhoopt fout gaan) kan rekenen op een goede garantieregeling.

- Montage door een kozijnspecialist

Het plaatsen van een kozijn door een kozijnspecialist gaat ook volgens het stappenplan die hierboven staat, maar kunnen zij dit uiteraard sneller en nauwkeuriger. Een specialist doet dit immers dagelijks.

- Aandachtspunten en checklist

Als je een bedrijf wilt inschakelen is het belangrijk dat je deze onmisbare lijst met aandachtspunten en de checklist doorneemt.

Altijd prijzen vergelijken

Het traject begint altijd met 1) het vaststellen van jouw budget, 2) het opmeten van je ramen en 3) het contacteren van meerdere kozijnbedrijven. Zij zullen aan de hand van deze informatie je een eerste offerte toesturen. En kun je vervolgens bekijken wat je vervolgstappen zullen zijn. Ga je met een van hen in zee? Of kies je toch voor mogelijkheid 1 (zelf doen) om veel geld te besparen?

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten