Kozijnen kopen checklist

Als je kozijnen kopen gaat dan is het handig om de volgende checklist te gebruiken zodat je aandacht hebt voor enkele zaken die belangrijk zijn bij je aankoop.

Checklist

Deze checklist begint met een belangrijke tip. Omdat elke woning anders is zul je dan ook geen standaard/vaste prijzen voor nieuwe kozijnen vinden. Het is belangrijk om meerdere offertes (minimaal 3) op te vragen en te gaan vergelijken. Dit kun je het beste doen op basis van de prijs natuurlijk, maar ook het product (dus welk profiel kozijn), het soortglas, de servicevoorwaarden, betalingscondities en de extra's zoals ventilatieroosters ed..

Hieronder worden 6 belangrijke checkpunten opgesomd en toegelicht:

Checkpunt 1. Offertes aanvragen en vergelijken
Er zijn veel kozijnaanbieders die je een gratis offerte willen toesturen. Maak hier gebruik van om een goed beeld van de kosten te krijgen. In het aanvraagformulier kun je diverse zaken alvast aangeven, zoals je voorkeur voor een bepaald materiaalsoort of glastype. Als alle offertes binnen zijn let dan op de zaken die hierna genoemd worden.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Checkpunt 2. Let op het materiaal en het onderhoud
Over het algemeen zijn er 4 soorten materialen te koop waar je uit kunt kiezen. Huiseigenaren dicht bij de kust worden bijvoorbeeld kunststof kozijnen aangeraden, omdat dit materiaalsoort bestand is tegen zeezout in de lucht. Houten kozijnen passen goed bij oudere woningen, zoals een jaren '30 woning bijvoorbeeld. Wil je veel glas in je gevel en extra lichtinval in de woning? Dan heb je ijzersterke kozijnen nodig en kun je kiezen voor aluminium of staal. Aluminium kozijnen worden veel in hoge woontorens en kantoorpanden gebruikt en zijn stalen kozijnen interessant voor woningen.

De 4 materialen waar je uit kunt kiezen zijn dus:

Als je kiest voor houten kozijnen (hardhout voor buiten of zachthout voor binnen) dan moet je rekening houden met extra onderhoudskosten. Je dient deze kozijnen namelijk elke 5 tot 7 jaar opnieuw te schilderen en in de lak te zetten. Heb je hier geen tijd voor en ben je van plan om een schildersbedrijf in te huren? Dan zullen de kosten oplopen gedurende de levensloop van de kozijnen. Houten kozijnen gaan tot wel zo een 30 jaar mee.

Checkpunt 3. Letten op het soort glas
Het maakt veel uit of er uiteindelijk triple glas of gewoon dubbelglas in je kozijnen komen te zitten. Let hier op, want gewoon dubbelglas is tegenwoordig het goedkoopst en HR+++ glas (ook wel triple glas genoemd) het duurst. Je kunt dubbelglas al voor €65 euro per m2 krijgen. In de offerte kun je hier op letten en mag je ervan uitgaan dat er minimaal HR++ geleverd wordt. Vaak wordt HR+++ aangeboden (optioneel) tegen een meerprijs van zoveel X euro. Hieronder volgt een overzicht van de prijzen van isolatieglas.

Soort U-waarde Kosten per m2
Enkel glas 5,8 €30 euro
Voorzetraam excl. coating 2,8 €95 euro
Voorzetraam incl. coating 2,0 €110 euro
HR glas 1,8 €65 euro
HR+ glas 1,4 €90 euro
HR++ glas 1,1 €160 euro
HR+++ glas 0,6 €200 euro

Checkpunt 4. Let op welke opties er worden aangeboden
Daarnaast kunnen er allerlei extra zaken worden aangeboden die je kozijnen beter of mooier maken. Denk aan diverse RAL-kleuren waar je uit kunt kiezen, de soorten verbindingen en opties zoals inbouw-/opbouwrolluiken (op de foto hieronder zie je inbouwrolluiken) en inbraakwerendglas. Maar ook ventilatieroosters aan de bovenkant. Waar moet een meerprijs voor betaald worden? En heb je deze extra's wel allemaal nodig?

Checkpunt 5. Letten op de aanbieder (het soort bedrijf)
Er zijn aanbieders die een eigen montageteam en service-afdeling hebben en de complete installatie bij jou thuis kunnen verzorgen. Let er op of het bedrijf eigen afdelingen heeft en jouw opdracht niet uitbesteed aan een onderaannemer of gewoon een tussenpartij/makelaar is. Deze 'bedrijfjes' hebben in principe alleen een verkoopafdeling en is het doel om zoveel mogelijk kozijnen te verkopen; voor (in de meeste gevallen) korte tijd.

Je wilt natuurlijk te maken hebben met een professioneel bedrijf dat ook over 4 jaar bestaat. Waarom is dit belangrijk? 1) Omdat je bij klachten zoals scheurtjes in de afdichting weer met het bedrijf wilt bellen om het een en ander via de garantie te laten verhelpen. En 2) omdat je wellicht (vanwege je budget) niet alle kozijnen in een keer vervangen hebt. In dat geval wil je een 2e batch van dezelfde soort en kleur bij hetzelfde bedrijf bestellen. Het liefst bel je dan met dezelfde contactpersoon.

Een snelle manier om te achterhalen of je te maken hebt met een specialist is te kijken naar niet alleen de diverse keurmerken die ze dragen, of dat ze zijn aangesloten bij een branchevereniging maar ook te checken of ze een showroom hebben. Ga hier ook heen en bekijk de soorten kozijnen die ze aanbieden. Er gaat natuurlijk niets boven het aanraken (en ruiken) van de kozijnen in een showroom die dus uiteindelijk ook bij jou thuis worden geplaatst. Zo krijg je een heel goed idee van met wie je te maken hebt en wat je dus kunt verwachten.

Checkpunt 6. Letten op de bezorg- en de afvoerkosten
Het kan zijn dat het bedrijf ook de kosten voor het voorrijden en het afvoeren van de oude kozijnen in rekening brengt. In een goede offerte zou dit duidelijk beschreven moeten zijn.

Dus gaat het om een all-in prijs of zijn er kosten voor het leveren van de nieuwe kozijnen of het afvoeren voor de oude kozijnen? Vraag hier eventueel per e-mail of telefonisch naar.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten