Kozijn kopen tips

We geven 9 tips + 1 extra tip die zeker van pas kunnen komen als je van plan bent om nieuwe kozijnen te kopen.

1) Tip m.b.t. de uitstraling van je woning

Wil je een klassieke en warme uitstraling? Dan kun je het beste kiezen voor houten kozijnen. Wil je echter veel raamoppervlak dan kun je het beste kiezen voor aluminium kozijnen; deze zijn smal en kunnen veel glas dragen. Om een vooral moderne uitstraling te creëren wordt er vaak voor aluminium gekozen.

Als je echter voor de vele voordelen van PVC wilt gaan maar er een 'warme' draai aan wilt geven, dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor kunststof kozijnen met houtnerf (houtimitatie). Deze lijken sprekend op houten kozijnen maar hebben geen onderhoud nodig.

2) Tip m.b.t. verschillen in kwaliteit

Kozijnenleveranciers werken vaak met profielen van grote en gerenommeerde fabrikanten, zoals Gayko, Weru, Profine (K-Vision) en Schüco. Deze Duitse fabrikanten (of Belgische zoals Deceuninck) leveren topkwaliteit materiaal en zul je dan ook vaak tegen komen in de offertes van diverse aanbieders. Kies dus voor een gerenommeerd (Duits) profiel fabrikant, die minimaal 5 jaar op hout en 10 jaar garantie op kunststof kozijnen geeft.

3) Tip m.b.t. het isolatieglas

Dikkere profielen maken het mogelijk om voor sterker isolerend glas te kiezen. Indien je budget het toelaat kies voor HR+++ glas (triple glas) of kies voor HR++ glas, deze laatste heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding.

4) Tip m.b.t. alle kozijnen in een keer vervangen

Als je budget het niet toelaat om alle kozijnen in een keer te vervangen, ga dan in delen te werk. Vervang de kozijnen op plaatsen waar je het meeste winst kunt behalen. Dat is in de meeste gevallen in ruimtes waar je het meeste verblijft, zoals de woonkamer en keuken. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor een profielfabrikant die al lang bestaat en topkwaliteit levert, zodat je over bijvoorbeeld 4 jaar zeker weet dat je dezelfde profielen opnieuw kunt bestellen maar dan voor de bovenverdieping.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

5) Tip m.b.t. het kozijnbedrijf

Er zijn aanbieders die een eigen montageteam hebben en het gehele proces in eigen handen hebben (of op de productie van de profielen na). Echter zijn er ook aanbieders die alleen uit een marketing team bestaan en de montage uitbesteden. Kies voor een goed kozijnbedrijf met een eigen montageteam die tevens is aangesloten bij een branchevereniging en service voorop stelt. Je wilt natuurlijk wel dat het bedrijf nog lang meegaat mocht er onverhoopt iets misgaan over bijvoorbeeld 7 jaar.

6) Tip m.b.t. de opties/extra's

Het is verstandig om alle opties en extra's te bekijken voordat je kozijnen gaat kopen. Dit kun je onder andere doen door naar de showroom van de kozijnleverancier te gaan. Kozijnen online bestellen of gewoon uit een brochure kopen kan mogelijk anders uitpakken. Er gaat niets boven het aanraken (en ruiken) van meerdere kozijnprofielen in diverse kleuren in een showroom. Zo weet je zeker wat je koopt.

Nog een stap verder en zeker weten dat alles goed gaat? Laat het opmeten over aan de professional en maak een afspraak bij jou thuis (na je bezoek aan de showroom bijvoorbeeld).

7) Tip m.b.t. de montage

Als je kiest voor een aanbieder die zowel een verkoopteam als montageteam heeft, wordt de kans op een goede afwikkeling groter. Waarom? Omdat je dan 1 aanspreekpunt hebt en er 1 bedrijf verantwoordelijk is voor de oplevering. Als dit niet het geval is en de montage uitbesteed is, dan kunnen er bij problemen vervelende situaties ontstaan waarin het montageteam de schuld bij de verkopende partij neerlegt of andersom. In bijna alle gevallen ben jij hier als klant de dupe van.

8) Tip m.b.t. de garantie

Veel leveranciers bieden garantie op de producten die zij leveren. Over het algemeen kun je uitgaan van standaard 10 tot 15 jaar garantie op kunststof kozijnen van gerenommeerde profielfabrikanten zoals Schüco en Gayko. Alleen topfabrikanten hanteren zo een lang garantietermijn. Op beslag zit meestal 5 jaar garantie.

9) Tip m.b.t. keurmerken

Kies voor kozijnen met meerdere keurmerken zoals KOMO en (voor houten kozijnen) FSC. Op pagina keurmerken vind je hier meer over.

Extra tips:

Kies voor kozijnen, of deze nu van hout of kunststof zijn, die passen bij jouw woning. Zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Indien mogelijk kun je het beste alle kozijnen (van dezelfde kleur en kwaliteit) in een keer laten vervangen.

Besparen op de totale kosten?

Als je wilt besparen op je nieuwe kozijnen kun je offertes van meerdere bedrijven aanvragen omdat in sommige gevallen het verschil tussen de goedkoopste en duurste offerte kan oplopen tot wel 20%. Vraag hier kozijn offertes op en kom direct in contact met kozijnleverancier uit jouw regio.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten