Kozijnen kopen: kunststof

Als je je kozijnen wilt vervangen dan heb je de keuze uit onder meer kunststof (PVC). Dit materiaal is erg degelijk en heeft een lagere kostprijs omdat het op grote schaal gefabriceerd kan worden. Daarnaast zijn er veel leveranciers (voornamelijk in Duitsland) die al jaren kozijnprofielen van topkwaliteit produceren waardoor je een zeer goed product in huis kunt halen. Kunststof kozijnen hebben namelijk de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De 5 voordelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn op dit moment erg populair, voornamelijk omdat het erg veel te bieden heeft en daarom de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. De 5 belangrijkste voordelen zijn:

 • geen onderhoud nodig; alleen eens per 3 maanden schoonmaken met een microvezeldoek
 • omdat het een hoge isolatiewaarde heeft is het erg isolerend
 • levensduur van minimaal 50 jaar
 • bestand tegen weer en wind
 • veel mogelijkheden (alle RAL-kleuren)

Nadelen

Kunststof kozijnen hebben ook een aantal nadelen. Deze zijn:

 • bij schade, inbraak of vandalisme moet je het complete kozijn vervangen; repareren niet mogelijk
 • niet mogelijk om gaten te boren voor een ophangsysteem
 • je kiest 1 kleur voor het leven; overschilderen is niet mogelijk

Al gehoord van deze vooringenomenheden?

Het is jammer dat sommigen een oordeel over kunststof kozijnen van anderen hebben overgenomen, terwijl deze beweringen ondertussen al verholpen zijn. Wellicht heb je al wel eens van de volgende 2 vooroordelen gehoord:

 • 'Kunststof kozijnen zien er goedkoop uit en zijn daarom niet mooi!' Het klopt dat kunststof kozijnen die je in de jaren '80 kon kopen er 'lelijk' (blijft subjectief natuurlijk) uitzagen, maar is er sindsdien veel veranderd. Dit komt onder andere ook doordat de kozijnen gingen verkleuren. Dit probleem is echter opgelost en kunnen de nieuwe varianten makkelijk 50 jaar mee zonder te verkleuren. Daarnaast kun je tegenwoordig ook kiezen voor een afwerking met een houtnerf. Zo zijn ze (vooral op een afstand) niet te onderscheiden van echte houten kozijnen. En hoe zien ze er uit? Oordeel zelf, hierna volgen 3 voorbeelden:

  Voorbeeld van dichtbij: een kunststof kozijn met houtnerf  Voorbeeld van ver: gewone kunststof kozijnen  Nog een voorbeeld van ver: kunststof kozijnen met een gewoon structuur (de oranje kozijnen)

 • 'Kunststof kozijnen verkleuren doordat ze vuil aantrekken' Het klopte dat vroeger (jaren '80) je kozijnen van kunststof konden verkleuren. Echter had dit te maken met het feit dat er geen beschermlaag tegen UV-straling op het kozijn zat. De zon was hier dus de boosdoener. Echter zijn tegenwoordig alle kunststof kozijnen voorzien van zo een laag en komt verkleuring niet meer voor. Bovendien is het niet zo dat deze kozijnen vuil aantrekken omdat ze van PVC gemaakt zijn. Dit gebeurd juist niet omdat ze niet elektrostatisch zijn. En omdat ze bovendien goed bestand zijn tegen allerlei stoffen worden kunststof kozijnen vooral in de kuststeden (veel zout in de lucht) en binnensteden (veel uitlaatgassen) aanbevolen.

Garantievoorwaarden

Op kunststof kozijnen zit in bijna alle gevallen 10 tot 15 jaar garantie. Kunststof kozijnen gaan soms wel 50 jaar mee!

Bouwvergunning

Kozijnen van hout vervangen met kunststof? Dat is in veel gevallen wel mogelijk zolang het exact dezelfde kozijn betreft (qua kleur en design). In andere gevallen kun je het beste toch eerst even contact met je gemeente opnemen om niet voor vervelende verrassingen te staan. Met name monumentale panden kennen strenge regelgeving.

Hoe koop je kunststof kozijnen?

Er zijn veel zaken waar je op moet letten als je van plan bent om kozijnen van kunststof te kopen. Een gangbaar aankooptraject van een particuliere huiseigenaar zoals jij kan er als volgt uitzien:

 1. Budget bepalen; als eerst dien je te bepalen hoeveel je kunt uitgeven. Is dat €2000 euro, €6000 euro of €25000 euro?
 2. Materialen vergelijken; lees hierboven wat kunststof je te bieden heeft en vergelijk de voordelen/nadelen en meer met kozijnen van aluminium, staal en hardhout
 3. Inmeten; meet eerst zelf je ramen, laat daarna een kozijnspecialist dit doen voordat je een opdracht plaatst
 4. Offertes opvragen en vergelijken; vraag kunststof kozijnoffertes op en vergelijk het aanbod. Het loont de moeite en kun je soms tot 20% goedkoper uit zijn!
 5. Opdracht tekenen/online order plaatsen; min. 3 offertes vergeleken en voor de beste deal gekozen? Je PVC kozijnen worden dan zo snel mogelijk gemaakt. Zelf plaatsen? Dan kun je online een order bij een webshop plaatsen
 6. Levering en montage; heb je gekozen voor een kozijnbedrijf die alles voor je verzorgt? Binnen 4 tot 10 weken komen ze bij je thuis om de kunststof kozijnen te monteren. Ga je zelf aan de slag? Dan kun je je kozijnen soms in 1 week geleverd krijgen!

Hierbij is het belangrijk dat je bij elke stap de tijd neemt en je goed laat informeren.

Enkele tips

Kunststof kozijnen kopen is een complex proces en heeft veel consequenties voor de lange termijn, juist omdat je niet zomaar de kozijnen kunt inruilen of vervangen mocht de kleur of de kwaliteit je niet aanstaan. Tijdens het aankoopproces is het handig om te letten op diverse zaken, welke wij voor je hebben opgedeeld in een onmisbare en uitgebreide koopgids met de aandachtspunten, een checklist en een pagina met 9 essentiële tips. Beknopt zijn dit de belangrijkste tips tijdens het kopen van kunststof kozijnen:

 • Neem je tijd, kies voor een gerenommeerd (Duits) kozijnprofiel die wordt aangeboden door een leverancier/dealer met een showroom. Ga hierheen en bekijk alle soorten, modellen en kleuren die ze aanbieden
 • Kies om de beste prijs-kwaliteitverhouding voor PVC kozijnen i.p.v. de andere soorten
 • Meet zelf je ramen tweemaal op voor een eerste offerte. Laat het bedrijf daarna bij je langskomen om alle ramen nogmaals op te meten (en voor een kop koffie!).
 • Vergelijk altijd minimaal 3 offertes. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste offerte kan zo oplopen tot wel 20%.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten