Kozijnen kopen: staal

Tot de jaren '60 (totdat de kunststof kozijn in Duitsland op de markt kwam) waren stalen kozijnen vooral onder rijke huiseigenaren erg populair. Juist omdat staal zo duur is was dit een manier om te laten zien hoe exclusief de woning wel niet was. Een van de voordelen van stalen kozijnen is dat het erg sterk is en heel lang mee gaat; zo een 50 jaar. De eerste varianten van het kunststof kozijn gingen amper 15 jaar mee.

Voordelen

Dit zijn de belangrijkste 6 voordelen van stalen kozijnen:

  • sterk materiaal
  • kan veel dik glas dragen
  • unieke uitstraling
  • goede isolatie (mits voorzien van goed isolatiemateriaal)
  • lange levensduur, kan 50 jaar meegaan
  • onderhoudsarm

Nadelen stalen kozijnen

Ook stalen kozijnen hebben een aantal (3) nadelen. Deze zijn:

1) De prijs

Stalen kozijnen zijn het duurste materiaalsoort omdat het bewerken en vervaardigen ervan erg arbeidsintensief is. Daardoor betaal je een stuk meer per m2 voor dit type materiaal. Echter is het wel zo dat stalen kozijnen veel kunnen hebben en je er hele mooie gevels met veel glas mee kunt ontwerpen. Je ziet stalen kozijnen dan ook vaak in moderne gebouwen/bouwwerken met veel glas. Lees meer over kozijn prijzen.

2) De stijl

Je kunt stalen kozijnen niet in elke woning toepassen. Zoals eerder beschreven wordt staal vooral gebruikt bij moderne gebouwen of industriële panden waar veel glas in het gevel gezet gaat worden.

3) Isolatiewaarde

Een van de redenen waarom stalen kozijnen zo duur zijn komt omdat het een erg arbeidsintensief product is. Een van de stappen tijdens het productieproces is het isoleren van de profielen. Dit kost tijd, dus geld en lopen de kosten op. Staal is een slechte warmteonderbreker en kan de kou, zonder deze te isoleren, niet tegenhouden. Dit zorgt naast hogere stookkosten ook dat het in huis gaat tochten; door temperatuursverschillen. Op het kozijn zal dan ook condens gaan vormen, omdat dit de koudste plek in de kamer is. Daarom is het uiterst belangrijk dat als je toch voor stalen kozijnen gaat je ook voor de beste isolatie kiest.

Eigenschappen staal

Omdat staal een legering van ijzer met een laag koolstofgehalte is is het veel sterker dan bijv. gietijzer. Staal is bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen waardoor het niet snel zal krimpen of krom trekken wat bij hout wel kan voorkomen. Daarnaast is staal, mits behandeld, ook bestand tegen roest en corrosie. Dit betekent dus dat stalen kozijnen praktisch gezien onderhoudsvrij zijn.

Kleuren

Stalen kozijnen kun je in iedere RAL-kleur verkrijgen en is het daarnaast mogelijk om ook te kiezen voor een gladde afwerking of een met structuur.

Toch kiezen voor aluminium?

Staal is het duurste materiaalsoort waar je uit kunt kiezen, maar biedt ondanks dat erg veel voordelen. Wil je echter minder betalen maar toch gaan voor vergelijkbare voordelen (roest niet, trekt niet krom, kan veel glas dragen) dan kun je ook kiezen voor aluminium kozijnen. Deze zijn wel iets goedkoper en beginnen de prijzen bij €900 euro per m2 in plaats van €975 euro per m2 voor stalen kozijnen.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten