Kozijnen kopen prijs berekenen

Hoe je de prijs van jouw nieuwe kozijnen kunt berekenen is afhankelijk van een aantal zaken. Als eerste is het belangrijk om te weten wat je budget is en wat je precies wilt gaan kopen. Gaat het in jouw geval om het vervangen van oude kozijnen welke je zelf gaat plaatsen? Of wil je dat een kozijnaanbieder het hele proces uit handen neemt?

1. Alleen de kozijnen bestellen

Als je zelf je kozijnen gaat vervangen en alleen de kozijnen zelf nodig hebt kun je 2 dingen doen, 1) je bestelt via een kozijnwebshop het aantal kozijnen die je nodig hebt, of 2) gaat naar een bouwmarkt/timmerfabriek en laat deze kozijnen voor je maken. Je kunt echter ook de losse onderdelen bij een bouwmarkt als Gamma en Hornbach kopen en deze eerst zelf in elkaar zetten om ze vervolgens zelf te plaatsen.

Als je online kozijnen besteld hebt en deze zelf gaat plaatsen ben je goedkoper uit. Hoeveel goedkoper? In de volgende tabel is te zien hoe de prijsopbouw van de totale kosten van nieuwe kozijnen in elkaar steekt. Je ziet dat de arbeidskosten zo een 40% en de afvoer-/voorrijkosten samen zo een 10% van deze kosten bedragen. Dit betekent dus dat je aardig wat kunt besparen als je er voor kiest om de plaatsing zelf te doen (de helft van de kosten kun je dus in eigen zak steken).

Onderdeel Percentage
Kozijnen + glas (materiaal) 50%
Arbeidsloon 40%
Voorrijkosten 5%
Afvoerkosten 5%

Voorbeeldberekening 1
Hieronder volgt een voorbeeldberekening van hoeveel je in euro's kunt besparen. De prijzen van kozijnen zijn ongeveer als volgt:

Materiaal Afmeting (m2) Totaalprijs per m2
Kunststof 1 m2 €600 euro
Hout 1 m2 €775 euro
Aluminium 1 m2 €900 euro
Staal 1 m2 €975 euro

Stel, je hebt 2.5 m2 aan kozijnen van hardhout nodig voor 2 ramen op de begane verdieping. Dan ben je dus normaliter 2,5 x 775 = €1937,5 euro kwijt. Als de kosten voor de plaatsing ongeveer 30% + de voorrijkosten/afvoerkosten zo een 10% van het totaal is, dan bespaar je dus €775 euro. Houd er echter wel rekening mee dat jouw tijd en energie ook uit te drukken is in geld. Dus moet je de afweging maken of het wel verstandig is om het zelf te doen om die €775 euro te besparen.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

In dit geval is het echter wel zo dat er transportkosten worden berekent voor de levering van jouw kozijnen. Bij sommige webshops is dit zo een €80 euro en kan de levering gratis zijn als je boven een bepaald bedrag aan kozijnen besteld.

2. Complete verzorging kozijnen plaatsen

Als je de oplevering compleet over laat aan een bedrijf dan kun je dus niet op de arbeidskosten en bijkomende kosten besparen. In veel gevallen laten mensen hun oude kozijnen verwijderen om daar in de plaats van nieuwe te zetten. Hoe bereken je de prijzen dan? Als eerste kun je een globale schatting van de kosten krijgen door op pagina kozijnprijzen te kijken. Een beknopte versie van de prijstabel die je op die pagina kunt vinden staat hieronder:

Materiaal Afmeting (m2) Totaalprijs per m2
Kunststof 1 m2 €600 euro
Hout 1 m2 €775 euro
Aluminium 1 m2 €900 euro
Staal 1 m2 €975 euro

Voorbeeldberekening 2:
Als je kunststof kozijnen van 2,5 m2 voor ongeveer 3 ramen wilt, dan zul je in dit geval ongeveer 2,5 x 600 = €1500 euro kwijt zijn.

Voorbeeldberekening 3:
Als je gaat voor hardhout kozijnen van 2 m2 om er 3 gewone ramen mee te voorzien van nieuwe zul je dus 2 x 775 = €1550 euro kwijt zijn.

Tips bij berekenen kozijnen

Het opmeten van kozijnen kun je zelf doen om een eerste offerte te krijgen van kozijnaanbieders. Het is verstandig om ook foto's van jouw ramen te maken en deze te sturen naar kozijnleveranciers als je eenmaal met ze in contact bent. Laat ze vervolgens bij je langs komen voor het nauwkeurig opmeten van de kozijnen (en koffie!). Zodoende kun je vervolgens, meestal binnen 2 tot 4 werkdagen, een specifieke offerte krijgen en weet je exact wat je moet betalen voor je nieuwe kozijnen. Als je 2 of 3 bedrijven dit laat doen dan kun je kiezen voor de beste deal. In sommige gevallen kan er sprake zijn van aanzienlijke prijsverschillen voor gelijkwaardige producten.

Valramen en draai-kiepramen

Zoals hierboven beschreven is kies je als eerste het materiaalsoort welke tevens moet aansluiten bij je budget, gezien kunststof een stuk goedkoper is dan staal bijvoorbeeld. Een vervolgstap is het kiezen van de soorten ramen en de kleuren (daarna kies je ook het raambeslag). Voor het berekenen van specifieke type ramen zoals valramen en draai-kiep ramen kun je kijken op pagina prijskozijn.

Wat kosten kozijnen?

Benader kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Dankzij je vergelijking kun je tot wel 20% op de aanschafkosten van nieuwe kozijnen besparen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk kozijnoffertes van specialisten